Pe drumeagul lăturalnic dintre Șieu și Teaca, printre pământuri cu pante line și pitorești păduri de tisă, stă pitit Posmușul sau Passbusch (în germană) ori Paszmos (în maghiară), un străvechi sat intrat astăzi în anonimat, dar de al cărui trecut sunt legați voievodul Iancu de Hunedoara și regele Matei Corvin, ce au stăpânit o vreme domeniul cu dealuri domoale, dar mai ales familia Teleki.
În anul 1409 regele Sigismund de Luxemburg a înnobilat familia Teleki de Szek, blazonul încredințat reprezentând un țap de capră neagră ce iese din flăcări în timp ce ține între copite un copac dezrădăcinat. De-a lungul timpului, stema a fost completată cu alte două simboluri heraldice: un leu ridicat în două picioare și o acvilă cu aripile desfășurate.
Ascensiunea acestei familii de aristocrați, ce își aveau reședința principală la castelul din Gornești (Mureș), a fost asigurată de Mihaly Teleki, ce a deținut funcția de cancelar a Transilvaniei în perioada domniei lui Mihai Apafi I (1652-1690), perioadă în care a devenit unul dintre cei mai bogați oameni ai principatului. Drept răsplată pentru activitatea sa, împăratul Leopold i-a conferit titlul de conte, Mihaly Teleki căzând la datorie în lupta purtată cu otomanii la Tohanu Vechi în anul 1690.
Familia Teleki a mai oferit istoriei câțiva reprezentanți de seamă: Samuel Teleki (1739-1822) – cancelar al Transilvaniei; Jozsef Teleki – guvernator al Transilvaniei în perioada premergătoare revoluției pașoptiste; Samuel Teleki – exploratorul ce a condus prima expediție întreprinsă în nordul Kenyei între anii 1886-1889, ocazie cu care a descoperit, printre altele, Lacul Turkana și Vulcanul Lubburua, fiind totodată primul european care a urcat pe Muntele Kenya; Geza Teleki – ministru de interne al Ungariei între anii 1889-1890; Pal Teleki – premier al Ungariei între 1920-1921 și respectiv 1939-1941.
Domeniul din Posmuș, înconjurat de mari întinderi de pădure, a fost dobândit de Mihaly Teleki în anul 1661, dar actualul edificiu de piatră al castelului a fost ridicat de Pal Teleki și Borbala Haller în perioada 1750-1752, aceștia adăugând în anul 1760 bastionul de poartă, în care se afla o capelă și o casă pentru oaspeți. Clădirea a fost afectată de un incendiu în anul 1823, lucrările de reconstrucție fiind realizate de Ferenc Teleki în anul 1830, și a suferit distrugeri în timpul revoluției din anul 1848-1849, Teleki Andor fiind cel care a reușit să-l refacă în anul 1868.
„Trecutul este o noapte, iar amintirile candele care cu vremea se sting” – Octavian Goga. Din fericire, în prezent, candela-castel Posmuș este supusă unor ample lucrări de consolidare, reabilitare și restaurare, urmând a-i fi redată strălucirea de altădată.