Pe lângă regretul pe care îl încerc, după câte o întâlnire inopinată sau din timp organizată, și pe care l-am descris deja, cândva – acela că parcă nu petrec timp, pe cât ar trebui, cu oamenii dragi sufletului meu – mai consemnez astăzi unul care mă sâcâie, aproape de fiecare dată, când am de ales cartea de citit. Realizez atunci că n-am să reușesc să le citesc pe toate câte sunt în bibliotecă și nici să le recitesc pe cele care mi-au înrâurit parcursul de viață.
Sunt conștient, că la o astfel de afirmație, cel puțin un cunoscut, mai mucalit, ar replica: „La ce bun și ce folos ți-ar procura ?” Poate are dreptate întrucâtva, știu însă sigur că orice carte are capacitatea de a ne îmbogăți spiritul și de a ne deschide ferestre spre orizonturi noi, necunoscute. Pe de altă parte, când deschidem coperțile cărții ce ne așteaptă cuminte pe noptieră și ne transpunem – prin mijlocirea literelor revărsate pe calea imaginației noastre – în alt an, pe alt meridian și într-un cu totul alt plan uman, n-avem cum să nu simțim că trăim simultan și aici și acum, și atunci și acolo.
Și dacă tot nu citim cât am dori, ori cât s-ar cuveni – de parcă ar exista un astfel de standard -, mă bucur când aflu, pe alocuri, câte o cugetare, scoasă la lumina tiparului sau pe ecranul internetului, din miezul copt al gândirii unui erudit și diseminată semenilor însetați de înțelepciune. Vă asigur că din același considerent (și nu pentru a face pe grozavul, cum pare la prima vedere), obișnuiesc să culeg crâmpeie din ce am citit recent pentru a putea să le rostogolesc repede, înspre cât mai mulți și cât mai departe. Parcă e păcat să ne îndestulăm doar noi cu vorbele de duh peste care am dat, fără a-i face părtași și pe ceilalți la filonul de frumos descoperit.
În cele ce urmează o să pun pe tapet câteva fragmente dintr-o carte „zăcământ complex” : „Mizerabilii”, de Victor Hugo, un roman a cărui notorietate face de prisos orice prezentare. Am recitit-o de curând, după aproape trei decenii, cu mintea, inima și sufletul de acum, luând hotărârea de a extrage câteva cugetări deosebite despre dragoste.
Mai-nainte de a purcede la prezentare, țin să mai relev un fapt din vremurile copilăriei mele, când de „luminație” mare parte dintre săteni obișnuiau să care lemne sau fân de pe câmp. Li se părea că a te duce în cimitir cu o floare și a îngenunchea lângă o cruce e un semn de slăbiciune, că lacrimile, lumânările și pomana dată de sufletul răposaților intră în aria de preocupări exclusiv feminine. Îmbarcați în aceeași prejudecată despre „bărbăție” mai întâlnim, chiar și în zilele noastre, pe câte cineva care califică discuțiile despre dragoste – cel mai înălțător sentiment dăruit omului – ca fiind banale „povești femeiești”, ori lipind etichete precum: o „copilărie”, o cochetărie, o „candrie” (de la candriu, cu înțelesul de țicnit, smintit) sau un „sirop ieftin”.
Revenind la romanul la care am făcut referire, reflecțiile culese și pe care le-am alăturat unei colecții florale de vară-toamnă, din grădina mea, sunt pline de pitoresc, de profunzime, de pasiune…