Nu știu dacă există o legătură cauză- efect între starea de bunăstare și avântul tehnico-științific, pe de o parte, și însingurarea în care ne zidim, pe de altă parte, dar acest ultim fapt mi se pare evident.
Parcă ciripim cu toții în câte o colivie în care singuri și nesiliți de nimeni ne-am încuiat. E posibil ca supradimensionarea eului și mulțumirea de sine să ne fi anesteziat dorul de celălalt și dorința de revedere. Consecința firească a unui asemenea fenomen este izolarea, cel mai probabil fiindcă ne-am depărtat, și nu cum avem adesea impresia: că am fost îndepărtați.
În vremurile de demult, oamenii obișnuiau să se adune laolaltă, în fața altarului, la horă, în șezătoare, la munca câmpului, la târg, la crâșmă, la povestea de la poartă. Astăzi, chiar și satul e o colecție de case-cochilii, din care se iese doar pentru a se merge la locul de muncă și la cumpărături, televizorul și calculatorul oferind alternative facile la socializare. Din fericire, deocamdată, vecinii se mai zăresc la biserică în zilele de duminică, dar în marile orașe ei nici măcar nu se cunosc.
În zilele noastre, peste cuvântul camarad s-a așternut uitarea. Termenul de tovarăș, după demonetizarea comunistă, a fost scos din uz. Prieteniile adevărate sunt rare, pe cale de dispariție, motiv de mare mândrie constituind astăzi numărul de „prieteni” falși câștigați instantaneu pe facebook.
Dacă, rude fiind, nu mai aflăm prilejuri potrivite pentru a petrece împreună nici măcar sărbătorile sau când, invocând lipsa de timp, nu mai participăm la căsătoria ori la înmormântarea colegului de serviciu, aproape că am alunecat pe panta eliberării de sub „jugul” empatiei și compasiunii. Iar dacă tendința nu se va schimba, în curând vor fi preferați partenerii fără suflet, robotizați, și companionii personali creați prin mijlocirea unor aplicații informatice.
Cred că am intrat într-un proces de dezumanizare, chiar de abrutizare, în care nu-și mai are rostul apropierea, alăturarea, atenția, armonia, afecțiunea, ajutorul…
Acum doi ani însă, am avut șansa de a participa la o mare adunare publică, extrem de emoționantă, cu mii de participanți entuziaști.