Cum astăzi sărbătorim „Ziua Drumeției”, cu riscul de a plictisi pe semenii ce au alte surse de satisfacții -rodite de hobby-uri -, sorburi de stres și supape de siguranță, m-am hotărât să consemnez câteva rânduri despre asociațiile de voluntari care au pus piatra de temelie a turismului montan.
În primul rând trebuie spus că procesul de „civilizare a Carpaților” a fost demarat de Siebenburgischer Carpathenverein sau Societatea Carpatină a Turiștilor Ardeleni ori prescurtat SKV, cum s-a întipărit în conștiința călcătorilor de cărărui, ce a deținut, timp de 65 de ani, supremația pe cel mai înalt tărâm, edificând peste 60 de cabane, construind și marcând peste 700 de km de poteci alpine, punând bazele activității de pază, de prim-ajutor și de salvare montană, de pregătire a călăuzelor montane, de editare a hărților turistice, revistelor, broșurilor, cărților poștale ilustrate și ghidurilor montane. Asociația montană SKV, ce a fost înființată în anul 1880 din inițiativa ziaristului sibian Carl Wolf și care, în perioada interbelică, ajunsese la 7000 de membrii cotizanți, a ridicat în înălțimile munților Cabana Negoiu (în anul 1881), Cabana Mălăiești (în anul 1882), Cabana Postăvaru (în anul 1883), Cabana Omu (în anul 1888), Cabana Bâlea Lac (în anul 1905), Cabana Diham (în anul 1934), Cabana Curmătura (în anul 1938), precum și alte case de adăpost: Vârfu cu Dor, Bâlea-Cascadă, Șurianu, Parâng…, și tot ea a pus bazele stațiunii Poiana Brașov (prin construirea Cabanei Hohenheim – actuala Ruia) și a stațiunii Păltiniș ( Hohe Rinne).
Dar SKV-ul nu a fost singura asociație ce a urmărit promovarea turismului montan și facilitarea drumețiilor prin realizarea infrastructurii aferente. Spre împlinirea acelorași scopuri altruiste au activat și Societatea Carpatina din Sinaia (înființată din inițiativa lui Tache Ionescu și Bucura Dumbravă), Asociația Prietenii Naturii, Societatea Turiștilor din România (printre fondatori fiind Grigore Antipa și Alexandru Vlahuță, iar ca președinte prințul moștenitor Ferdinand), Grupul Alpin Brav, Asociația Drumeților din Munții Înalți ai României, Frăția Munteană (cu sediul la Cluj și fondată de Emil Racoviță), Asociația Turistică România Pitorească (ce a ridicat Cabana Ciucaș), Clubul Alpin Român (ce a construit Refugiul Coștila), Asociația Hai la Drum, Clubul Carpații României, Asociația Munții Noștri ori Turing Club Român, al cărui slogan era: „prin turism la cunoaștere și iubirea României”.
Le-am enumerat nu pentru a epata, ci pentru a surprinde esența epocii de explorare și pentru a releva excelența, emulația și efervescența montană din prima parte a secolului trecut, stinse subit în anul 1945, când toate aceste asociații de voluntari au fost scoase în afara legii, iar cabanele naționalizate și trecute în exploatarea ONT (Oficiului Național de Turism), măsură ce a fost luată numai în România din tot blocul comunist și care a fost de natură să îngroape spiritul plin de pasiune a atâtor generații de iubitori de munte.
Este de notorietate că un traseu montan nu se poate improviza la întâmplare, munca efectivă de construire de ziduri, punți, parapeți, scări, lanțuri prinse de stânci…, fiind precedată, de fiecare dată, de efectuarea unor studii cartografice amănunțite. În mare parte, chiar și astăzi, pășim pe potecile croite în perioada romantică (interbelică) a turismului montan, când mii de voluntari urcau spre înălțimile munților, cu cărămizi și săculeți de ciment în rucsac. Așa au fost construite și primele cabane, entuziasta implicare fiind făcută exclusiv din plăcere și din convingere, singura răsplată fiind un ceai și un cântec lângă focul de tabără.
Și mai trebuie elogiat cineva: măgărușul care cară și în prezent alimentele la cabană.
Și dacă tot am folosit cuvântul „cineva” mi-am amintit de o întâmplare povestită cu umor de un coleg de serviciu despre ce îi spusese, cu o seară înainte, nepoțica de câțiva anișori: „A zis bunica că trebuie să ducă cineva gunoiul. Și cum tu ești cineva…”