Patrimoniul arhitectonic al Transilvaniei este formidabil și include un ansamblu de cetăți, castele nobiliare și biserici fortificate, precum și un șirag de târguri cu alură medievală și spectaculoase sate săsești ce pot constitui oricând puncte de real interes într-un circuit turistic de excepție. Tocmai de aceea, cred cu toată convingerea, că Transilvania merită valorizată și mai ales redescoperită, nu doar de către străini, ci și de către fiecare dintre noi.
Aici, de pildă, în inima Transilvaniei, se află un petec de pământ cu istorie îndelungată și întortocheată: Cetatea de Baltă – i se spunea așa pentru că era amplasată într-un loc mlăștinos -, fostă feudă a domnitorului moldovean Ștefan cel Mare ( dăruită fiind de Matei Corvin) și a urmașilor săi: Bogdan Vodă și Petru Rareș.
După ce Moldova a pierdut stăpânirea, nu departe de vatra Cetății de Baltă (Kukullovar, în maghiară, și Kokelburg, în germană), la sfârșit de secol XVI-lea și început de secol XVII-lea a fost construit de către Istvan Bethlen, în stil renascentist , după modelul celor de pe Valea Loirei (Franța), un cochet castel de vânătoare, renovat în stil baroc în perioada 1769-1773.
Impunătoarea clădire a castelului ridicată pe colina ce se înalță deasupra satului este una compactă, fără curte interioară, cu cinci turnuri acoperite, din care patru de formă circulară poziționate în cele patru colțuri ale construcției și unul octogonal, atașat la o fațadă, ce adăpostește o scară secundară de lemn desfășurată în evantai.
Castelul a rămas în stăpânirea reprezentanților familiei nobiliare Bethlen -ce a dat Transilvaniei iluștri conducători, inclusiv un cancelar și un principe – până în anul 1884 când a fost cumpărat de contele Jeno Haller, ai cărui urmași, după retrocedare, l-au vândut în anul 1999 familiei Necșulescu, ce deține firma Jidvei.