Bunicul Macedon mi-a dat, demult, un sfat: „ori de câte ori te va lua valul lumii și te va duce anapoda, de ajungi să vrei și de aia, și de ailaltă, și acolo, și mai încolo, perpelindu-te ca un gătej într-un vârtej, deschide Biblia la Eclesiast (Mersul tuturor lucrurilor) și, ca printr-o minune, mintea și inima ți se vor astâmpăra”. Și avea dreptate căci o sfântă stare de liniște și de limpezime, situată parcă în afara timpului, se pogoară peste cine cerne, prin sita deșertăciunii, năzuințele movilite de-a valma, până rămân de împlinit doar trebuințele care contează în ecuația existențială.

Așezând pe tapet următorul aspect: „Căci numai după lucrul care-i greu / De căpătat, tânjim plângând mereu; / Râvnim la ce-i oprit, la ce-i puțin, / Și ne scârbim din ce primim din plin”, Geoffrey Chaucer (în Povestiri din Canterbury, scrise în perioada 1385-1400) a adus în lumină cusurul de căpătâi al omului, un veritabil viciu ascuns raportat la împrejurarea că, încă de la facerea lumii, s-a dovedit a fi sucit. O unică interdicție i-a fost instituită, doar una: de a nu se atinge de rodul unui singur pom, dar a făcut taman pe dos. Curiozitatea, lăcomia și mândria, bată-le vina: „Oare ce se întâmplă dacă…, și ce poftă îmi este…, și de ce, mă rog, EU n-am voie… ?”

Și în romanul Prada, ce a fost ecranizat la un secol distanță de la publicarea cărții de către Emil Zola, am aflat ceva, ce merită redat: „ – Nu există plăcere din care să nu te fi-nfruptat din plin, și dac-aș îndrăzni, dacă respectul pe care ți-l datorez nu m-ar reține, aș zice c-ai gustat din toate. (…) – Dar, pentru Dumnezeu, ai totul, ce mai vrei ? (…) – Vreau altceva, a răspuns ea încet. (…) – Dar de vreme ce ai totul, a replicat Maxim râzând, altceva nu înseamnă nimic… Ce altceva ? (…) – Ce ?… Altceva, și gata ! Vreau altceva. Parcă eu știu ce. Dac-aș știi…” . Și într-adevăr, omul e sâcâit și cârtitor, o ființă greu de mulțumit și care s-a obișnuit să bombăne necontenit.

Balzac, în Iluzii pierdute, consemna: „ Întâlnești acolo numai încredere în viitor. (…) Etienne venise din Sancerre cu o tragedie în buzunar, atras de ceea ce îl zgândărea și pe Lucien: gloria, puterea și banii. (…) Într-o clipă… trezi în el setea de distincții, îi arătă societatea înaltă ca singura scenă pe care merită să apară. (…) – Pornește-o singur la drum și pune mâna pe onoruri”. Poate de aceea pe învârtiții îmbogățiți, la un moment dat, nu-i mai satisfac conturile pline, cadânele, vilele și limuzinele, tânjind după titluri academice (la mare căutare fiind cea de doctor), după putere, după influență, după funcții ministeriale, după recunoaștere publică… Și să știți că nu întâmplător am folosit termenul de învârtiți, ultimele trei decenii însemnând o perioadă propice pentru pescuitul în ape tulburi cu undița afacerilor dubioase, pe canalele lăturalnice.

„Dorințele se nasc și mor”… și fiecare om își are deschis, într-un colț uitat de suflet, un cimitir al năzuințelor nule și neavenite: „Dorința e ca vântul, stârnește praful și-l mută dintr-un loc în altul, întunecând uneori toată zarea, dar, în cele din urmă, se potolește și cade și lasă după el vechea înfățișare veșnică a lumii. (…) O lucrare născută din dorință, din dorință omenească, sau nu se înfăptuiește, sau nu e trainică: în orice caz, nu e bună. Toate dorințele acestea năvalnice și toate cuvintele acestea îndrăznețe… nu vor schimba temelia nici unui lucru; ele vor trece pe deasupra marilor și trainicelor realități ale lumii și se vor duce să piară, acolo unde se potolesc dorințele, unde se domolește vântul.” – Ivo Andric, E un pod pe Drina…
