„Munții! Mulțumesc cerului nu atât că i-a creat, ci că i-am cunoscut.” – Theodor Camus.
La „drumul mare”, călcat de toți, inclusiv de hoți, nu putem da cu vârful bocancului într-un grăunte de neasemuită nestemată. Așa cum, pentru devenire, este necesar să urci muntele din tine, tot așa, pentru a afla un „giuvaier” de natură faunistică trebuie să urci, de voie și anevoie, pe crestele cărunte ale munților, tămâiate și mângâiate de cer.
În ceea ce mă privește, pentru întâia dată am zărit-o pe viu, în direct, cu aproape două decenii în urmă, pe culmea Pietrei Albe, din vecinătatea Pietrosului Rodnei. Campasem cu minunații mei prieteni de munte în căldarea Iezerului, când în zori i-am văzut silueta proiectată pe cer. Cu părtașul de cort, ce furase și el startul zilei, am urcat dimineața devreme spre culmea muntelui, fiind recompensați cu șansa de a o admira îndelung, de aproape. Privind retrospectiv, cred că a fost vorba de un noroc dăruit doar începătorilor.
Mai apoi, în vremurile în care de evaluarea caprei negre se ocupa Administrația Parcului Național Munții Rodnei, sarcină preluată ulterior de ITRSV Cluj, obișnuiam să participăm și noi, prietenii din „Bistrița Montan”, la această acțiune derulată, de regulă, în primăvara și în toamna fiecărui an. În data convenită în acest scop, specialiștii și voluntarii plecau simultan pe mai multe trasee montane, dinspre Rodna, Rebra, Romuli și Borșa, procedându-se la numărarea exemplarelor și localizarea habitatelor preferate.
Capra neagră (Rupicapra Rupicapra) reprezintă o neasemuită „perlă carpatină”, o atracţie biologică ce se bucură de un atent și permanent interes cinegetic. Este stăpâna de necontestat a culmilor înalte, a stâncăriilor și a prăpăstiilor, extrem de ageră și de agilă, o căţărătoare prin excelenţă, ce calcă delicat, dar cu iuţimea săgeţii, şi care execută adesea salturi acrobatice, fiind însă extrem de sperioasă şi de prudentă, hrănindu-se, de regulă, doar dimineaţa şi seara, după care se retrage spre odihnă în locuri sigure, liniştite. Un areal de excepţie i-a fost oferit, de-a lungul timpului, de masivul montan Pietrosul Rodnei care a şi dat, de altfel, recordul mondial al speciei, prezentat de Donald Schonberg la Expoziţia cinegetică de la Viena din anul 1910.
Zâmbrul (Pinus Cembra), arborele alpin cu al său lemn foarte rezistent, este tot mai rar. Mă bucur ca un copil când văd încă pâlcul de asemenea pini ce înnobilează căldarea glaciară Lala. Zimbrul și zăganul (vulturul bărbos) au dispărut de pe meleagurile noastre. Ultimul zimbru în sălbăticie a fost zărit în perimetrul comunei Leșu, cu mai bine de 150 de ani în urmă. Codrii seculari și cocoșii de mesteacăn au fost împinși și ei pe drumul dispariției definitive. Pentru o pungă de galbeni ori un preparat de vânat, ne purtăm nedrept, egoist, exploatând toată gama de resurse naturale în mod necumpătat, fără a ne gândi o clipă la cei care vin după noi. Nădăjduiesc că și urmașii urmașilor noștri vor avea privilegiul de a contempla un ciopor de capre negre, pe culmile munților, nu doar la grădina zoologică. Și îmi fundamentez speranța pe profesionalismul personalului angajat la parcurile naționale montane. Așa cum obișnuiesc, n-am să dau nume, deși aș avea la îndemână câteva. Mă rezum să subliniez faptul că munca lor, dedicată și, din păcate, prost plătită, merită cu prisosință tot respectul și recunoștința noastră.