Ziua Crucii

E Ziua Crucii, venerată din vremuri ce se pierd în negurile istoriei, brațele ei semnificând inițial cele patru anotimpuri și cele patru puncte cardinale, fiind declarată simbol al creștinătății cu ocazia Conciliului de la Niceea din anul 325 e.n., de către împăratul Constantin cel Mare, și așezată ulterior, cu mare cinste, pe fiecare creștet creștin de catedrală.

În biblie, se face referire la cruce și înainte de momentul răstignirii mântuitorului, apostolii Luca (9: 23) și Matei (16: 24) relatând aproape identic următoarele: „ – Atunci a zis Isus ucenicilor săi: Dacă voiește cineva să vină după mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea, și să mă urmeze”.

În copilărie, când venea vorba despre cineva și pentru a nu încuraja o judecată făcută în necunoștință de cauză, mama ne tăia avântul rostind un adevăr cu aură de absolut: „Fiecare om are o cruce și o știe numai cel ce-o duce”.

Credincioșii creștini sunt îndemnați să-și poarte cu demnitate crucea (destinul), indiferent de încercări, iar semnul crucii este făcut peste toate câte sunt: prunc, prescură, piept, pământ… și totul devine de îndată sfânt.

La margine de drum național: Dej-Baia Mare
Între Monariu și Budacu de Jos, în gura drumului ce duce spre Simionești.
La hotarul dintre Bistrița și Tărpiu.
Troița lui Mihai Viteazul (Șelimbăr – Sibiu).
Turla bisericii de lemn din Zagra.
Crucea din curtea Muzeului Județean Bistrița-Năsăud …
…amplasată în fața bisericuței de lemn.
Crucea metalică din Pasul Tihuța, cald luminată pe timp de noapte
Răstignire în Munții Țibleș.
Cruce de lemn în Munții Țibăului.
Troița cimitirului militar din Pasul Rotunda.
În Munții Apuseni. Crucea ce păzește de pericole casa.
Crucea cu „hăizaș”, pusă-n poiana cu fânețe frumos parfumate.
Cheile Râmețului – Munții Trascăului.
Răstignirea ridicată în Poiana Glăvoi – Padișul Bihorului.
Cruce Patee – scrilejită-n scoarța copacului cu briceagul
Vf. Ineul Rodnei. Dacă ar fi un pic mai prăvălită, puțin mai oblică, ar aduce cu Crucea Sf.Andrei.
Vf. Pietrosul Călimanilor.
Crucea de piatră din Șaua Cobășel – Munții Rodnei. Nimeni nu știe când și de ce a fost aici așezată. Fiecare cruce, solitară sau solidară (înălțată în câmpul de cruci a cimitirului), ascunde câte un tainic crâmpei de istorie.

Învierea e fulgerul ce luminează calea creștină, dar cum ușa ce dă spre ea și care este tăiată în trupul ființei noastre are formă îngustă de cruce, nu ne prea putem strecura prin conturul ei strâmt dacă înghesuim prea multe în sân sau buzunare, ori în sacul din spinare.