Codrul e tărâmul tainic în care copacii și-au dat întâlnire. Nu seamănă unul cu altul, cum nu sunt identici nici copiii ce provin din aceiași părinți, căci nu doar amprenta genetică contează, ci și ambiția, înclinațiile și anturajul, putând răsări un vlăstar aristocratic chiar și într-o tufă sălbatică – posibilitate edificator expusă de Jane Austen în romanul „Mândrie și prejudecată”.
Înalți și drepți, ori contorsionați și piperniciți, cu ace sau frunze ce foșnesc, cu scoarța albă, neagră sau galbenă, cutată ori netedă, curată, toți copacii au fost întâi semințe, toți vor pe verticală și să vadă cerul, toți tac neclintiți, așteptând inelul anual și ascultând cum urcă seva în trunchiul de clepsidră.
E dificil, dacă nu cumva imposibil, de trasat o linie de hotar între frumos și urât, fiind o chestiune ce ține de gusturi, de preferințe. Suplimentar, mai e și spiritul ce preschimbă și înnobilează materia. Dar până a cunoaște îndeaproape o persoană, există detalii care fac diferența: o privire expresivă, o gropiță în obraz, un surâs luminos, o voce cu tonalitate tulburătoare, un umblet ademenitor…
Și în pădure nu poți rosti răspicat că doar unii arbori merită contemplați. E clar că nu toți întruchipează un ideal de perfecțiune, dar tocmai pentru că nu sunt identici, ci feluriți, chiar diametral diferiți, le conferă farmec și ne stârnesc interesul de a-i cerceta, de a-i fotografia.