Suveniruri

Sunt drumuri ce ne caută demult.

Și-ajung la noi când noi suntem plecați

În căutarea lor pe alte drumuri. (O. Paler)

Călători suntem, și pe drumuri mereu, în deslușirea destinului, în aflarea fericirii, în căutarea adevărului, a armoniei lăuntrice, a iubirii și a înțelepciunii, a dreptății, a paradisului pierdut… Nu știm cu precizie destinația și distanța, și nici itinerarul, dar călcăm necontenit cărările întortocheate, cărând valiza cu vise și optând adesea pentru cele bătătorite, care nu duc nicăieri.

În fața păienjenișului de drumuri, ce încep unul din altul și se multiplică la nesfârșit, urcăm și coborâm, ca pe o cale de culme zimțată de munte, sau pendulând încolo și încoace, ori înainte-înapoi, cu privirea lipită pe ceas și pe compas, pentru ca la final de etapă să strămutăm eticheta cu „acasă”, lângă un om, lângă un salariu, lângă un zid și-un pom…

Cum lumea e largă și viața e scurtă, vedem și gustăm la întâmplare, din câte se poate câte puțin, fără o țintă anume și fără un plan prestabilit, adunând amintiri despre oameni și locuri pe care le folosim ca mici ancore ale trecutului, aruncate în marea sufletului nostru. Pentru a marca, măcar cumva, efemera noastră trecere, luăm sau lăsăm câte ceva, ca mici semne de aducere-aminte, colecționând „nimicuri” de pe meleaguri străine, ori imprimând infime urme, prelungind astfel cu până la un secol „eternitatea” noastră.

Amintiri de prin călătoriile întreprinse în timpul concediului. Schițe în creion sau acuarelă.
Sculpturi miniaturale din lemn.
Ilustrate vechi, idilice.
Obiecte de artizanat, vesele, viu colorate.
Ceramică lucrată manual.
Pe podurile din marile metropole zărești adesea „lacătele iubirii”, zăvorâte ca legământ și care așteaptă cuminți reîntoarcerea proprietarilor, peste decenii distanță.
Și în munți zărim inscripții cu data trecerii cuiva. Cea din imagine am aflat-o în Cheile Râmețului.
Inscripții săpate-n stâncă, datând din timpul primului război mondial și aflate în Munții Țibăului, în Bucovina, la granița cu Ucraina.
Inscripții scrijelite-n scoarța copacilor, în timpul celui de-al doilea război mondial. Le-am găsit în pădurea din Coasta Satului (Ilva-Mică), în vecinătatea fortificațiilor militare.
Eram copil și ieșisem cu oile și caprele la primii muguri, când mi-am scris inițialele cu briceagul pe trunchiul unui fag. Au trecut de atunci peste patruzeci de ani. Am redescoperit copacul de curând, nu și urmele pașilor mei pe pământ.

Ce să mai spun de jurnalele peste care se pune praful uitării, căci experiențele ce le succed sunt cu mult peste trăirile și înfăptuirile descrise în filele debutului de viață, ori de miile de fotografii, la care poate nu mai umblăm niciodată, dar pe care le facem cu sârg ca să imortalizăm un moment, chiar cu riscul de a știrbi din farmecul, cursivitatea și plinătatea acestuia.

Abia peste ani ne dăm subit seama că e mai oportun să trăim frumos clipa, extrăgând și ultima esență, fără a căuta în lucruri nemurirea, ci în emoții, în întâlniri, în străluciri, în zboruri…

Am bătut atâtea drumuri

Fericirea s-o găsesc,

Când ea cuibărea în suflet,

Așteptând doar s-o trezesc (V. Mahok)