O poiană, invadată de verdele crud al ierbii și de parfumatele flori de câmp, poate fi asemănată cu licărul de lumină, ce se întrevede de la o ușă rămasă întredeschisă în capătul unui coridor întunecat.
Paradoxal, chiar dacă le căutăm pe amândouă pentru ocrotirea oferită, poiana e opusul oazei. Dacă în pădure zărim fără opreliști cerul doar când ieșim în luminiș, în pustiul deșertului numai în minuscula insulă de vegetație avem parte de un petec de umbră și suntem la adăpost de soarele strălucitor.
Orice poiană pare o poartă tainică spre lumină. Unele poieni însă, sunt de-a dreptul fermecătoare.
Rezervația naturală Poiana Ponor se află în Parcul Natural Apuseni, în Platoul Padiș, nu departe de Cetățile Ponorului, fiind de fapt o depresiune închisă, cu formă neregulată, asemeni țărmului unei mări, împrejmuită de culmi înalte, în mare parte împădurite. Ce o face unică, fascinantă, este râul care răsare într-un izbuc, într-un capăt de poiană, și dispare după doar câteva sute de metri, în celălalt capăt al zariștei, în doar două sorburi carstice.
În natură „Turistul vine să-și bucure ochii, gânditorul să găsească o carte imensă unde fiecare stâncă e o scrisoare, unde fiecare loc este o frază, unde fiecare sat e un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime” – Victor Hugo.
Tocmai de aceea, e de preferat să ne facem timp să trăim. Și dacă totuși reușim, merită să cutreierăm și să cotrobăim.