Pe filele trecutului, obișnuim să ne uităm ca mâța-n calendar, uitând câte și mai câte s-au perindat înaintea sosirii noastre pe pământ, iar la fiecare sfârșit de an, cu toții ne dorim să primim divinul dar de a mai face o tură completă de calendar, deși după ce purcedem pe noul drum – în spirală – ne rătăcim și ne irosim iarăși prin hățișul mărunțișurilor de prisos și fără folos.
Chiar sub acoperiș, pe latura sud-estică a bisericii și pentru veșnica lui neagră-pomenire, s-a păstrat intact un chip de bărbat, ce a fost nesăbuit mânat de dorința de a-și redobândi privilegiile de jude (de primar) și care a sfârșit executat, prin decapitare, pentru înaltă trădare, în Piața Centrală a orașului, imediat după primul asediu organizat de oastea domnitorului moldovean Petru Rareș, debutat la data de 29 noiembrie 1529 când i s-a înmânat Cetății Bistrița un ultimatum de închinare și încheiat cu un armistițiu, cu mențiunea că asaltul a fost reluat, fără sorți de izbândă însă, la doar trei ani mai târziu.
Pe fațada nord-estică mai avem două plăci de piatră: una ce aduce cu un buchet de coarne și o alta, mult mai enigmatică, ce se aseamănă cu un cap de diavol, de maimuță.
Pe latura sud-vestică, în stânga ferestrei zidite sub brâul „cu ciucuri”, se zărește încă încastrată o lespede ce înfățișează o mamă cu maramă, vechile legende vorbind despre o însănătoșire miraculoasă a copilului său și o danie foarte generoasă a acestei tinere femei.
Și lespezile funerare, de la intrare, și fiecare element de interior, povestesc multe, importante ori mărunte, despre această clădire uimitoare, încărcată, până-n pod, de istorie, actuala formă a construcției fiind martoră tăcută a trecerii în anul 1600, a trecerii pragului celorlalte secole ce au urmat, toate succedându-se și preschimbându-se, în afară de EA.
Așa arată „orașul văzut de sus”, accesul în turn fiind, în prezent, permis gratuit, prin mijlocirea unui lift, în fiecare după-amiază, de miercuri până duminică. Și ca o pură constatare, țin să spun că la fel cum se petrec lucrurile pe potecile din Munții Carpați, și aici marea majoritate a drumeților întâlniți sunt cetățeni străini.
Și cred că e destul…, oricum v-am făcut iarăși capul calendar!