Zmeu, Zmeoaică, Zmeurică…

După umila mea părere, în lumea basmelor românești – și nu numai – ZMEUL (fiul Babei Cloanța Cotoroanța), imaginat ca un uriaș cu statură impresionantă și puteri ieșite din comun, ca o întruchipare fabuloasă a forțelor răului, este întrecut pe palierul destul de aglomerat al personajelor negative numai de către lupul ce o înghite pe bunicuța (și pe „Scufița roșie”) ori care papă doi iezi (din cei trei) și, ca supremă batjocură, le pune capetele-n geam – adevărate povești de groază pentru adormit copiii.

Spre deosebire de „lupul cel rău” (o prejudecată populară ce ni se inoculează încă din copilărie), „Zmeii” – ce trăiesc (trândăvesc) musai pe tărâmul celălalt – au prostul-obicei de a captura doar domnițe de viță nobilă ori care au devenit celebre pentru frumusețea lor, pe care le închid în turnuri fără de scări (fără a le pricinui însă vreun rău) mânați de speranța că vor accepta, nesilite în vreun fel, să spună „Da!” cererii în căsătorie. Indiscutabil, zmeul rămâne un tâlhar la drumul mare, dar unul cu ceva principii la purtător și care, pentru a-și păstra prada ce-a poftit, se bate fantastic cu „fătul cel frumos” (ca un erou, ca un viteaz fără pereche – de aici și vorba „s-a luptat ca un zmeu”), și o face temeinic, timp de trei zile și trei nopți, fiind îngropat până la brâu, iar ulterior până la gat, și declarat pe veci înfrânt.

Și încă o simplă precizare: nu e de mirare că are și înțelesul de căpcăun ori de balaur cu șapte capete, în condițiile în care cuvântul zmeu provine de fapt – cel mai probabil – din slavul „zmeia”, ce înseamnă șarpe, chiar dacă zmeu aduce a zeu ori a zmeură. Oricum, cred că lipsește, din peisajul poveștilor, un basm cu final fericit având ca protagonist un zmeu, cât un zimbru, vrăjit de-o zână minionă.

Acestea fiind zise… înțeleg să prescriu un traseu turistic pentru toate vârstele, ce se desfășoară prin „Grădina Zmeilor”, deschisă publicului în coasta satului Gâlgău Almașului (comuna Bălan, județul Sălaj). Traseul pleacă chiar din parcarea adecvat amenajată – din care se răsfiră miresme de plăcinte fierbinți – și urmând ușor indicatoarele, pe alei pietruite, scări pavate și poteci bine bătătorite, statornicite sub tavan de umbră deasă, dăm peste un ansamblu de stânci, risipite prin codrul cel verde și care compun o arie protejată cu relief ruiniform, o rezervație naturală de natură geologică, floristică, faunistică și peisagistică.

Zbor de zmeu.
Numai zmeii cerului cunosc adevărata proporție a lucrurilor, căci perfecta perspectivă e oferită de depărtare și înălțare.
Perimetrul rezervației este un punct de confluență biologică, fiind înzestrat cu arbori, arbuști, ierburi și flori pontice și panonice, balcanice și nordice
Gresia de culoare gri-gălbuie, aflată mereu în proces de modelare, sub acțiunea factorilor naturali: fenomene repetate de îngheț-dezgheț, pale de vânt, șiroaie de ape…
Puncte de belvedere.
La altă scară – miniaturală – „Grădina Zmeilor” e Meteora Transilvană.
Am aflat și casa zmeilor autohtoni – o peșteră amplasată în arealul ariei protejate.
Un tunel drept, lucrat manual, lung de câteva sute de metri, cu o singură ramificație și care se încheie brusc în fața unui zid, în timp ce tălpile simt, la tot pasul, urmele traverselor instalate pentru transportul cu vagoneți într-o fostă mină (deschisă într-o peșteră) ori, poate, într-un coridor militar ce a fost mai apoi abandonat.
Stâncile au fost botezate cu nume precum Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Cătanele, Eva, Dorobanțul…
Forme bizare: turnuri dislocate din Dealul Încheieturii (Cheturii), ace, abrupturi stâncoase…
Un petec de loc desprins parcă dintr-o cu totul altă lume.
O lecție de verticalitate.
Și o necontenită luptă cu atracția gravitațională.
Numai piatră și lemn… cadrul cel mai solemn.
„Blestemat… el s-a preschimbat într-o stană de piatră.”
Tuneluri tainice.
Degețele obraznice.
În esență, un strop de aventură, degustat cu familia împreună – ori cu prietenii cei buni – și care ne poate deconecta de la aparate (ritm, rutină, rumoare…), cu minime eforturi și costuri.

Și câte povești încântătoare (pe deasupra, și de-a dreptul nemuritoare) ne șoptește la ureche Mama-Natură, imediat ce ne punem capul în poala ei, închidem ochii și ne închipuim împrejurările și întâmplările, știute și neștiute, pe pământ petrecute.