Numai în Transilvania sunt presărate sate cu nume de sfinți: Sântana (Arad), Sântandrei (Bihor și Timiș), Sândominic (Harghita), Sângeorge (Timiș), Sângeorgiu (Mureș), Sângeorz (Bistrița-Năsăud), Sfântu-Gheorghe (Covasna), Sâniacob (Bistrița-Năsăud și Mureș), Sântioana (Bistrița-Năsăud), Sântion (Bihor), Sânmartin (Arad și Harghita), Sânmărghita (Cluj și Mureș), Sânmihaiu (Bistrița-Năsăud și Sălaj), Sânnicoară (Bistrița-Năsăud și Cluj), Sânpaul (Cluj), Sânpetru (Brașov și Sălaj) sau Sânsimion (Harghita și Mureș).
Și tot numai în Transilvania sunt „sate de suflet” închinate Maicii Domnului: Sântămărie (jud. Alba, aparținând de Cetatea de Baltă), Sântămăria Orlea (situat în vecinătatea Hațegului), Sântămăria de Piatră (lângă Călan, Hunedoara) și Sântă Măria (din Țara Almașului, Sălaj). Și tot aici, în Ardeal, aflăm cele mai emoționante pricesne și procesiuni, precum și cele mai mari pelerinaje de Sfânta Maria Mare, la mănăstirile din Moisei (Maramureș) și Nicula (Cluj), ce dețin și câte o icoană cu Fecioara Maria, făcătoare de minuni.
Același cult al Maicii Domnului îl întâlnim și peste hotare, în zările dinspre Apus. În Franța, marea majoritate a marilor catedrale îi poartă numele, cele mai populare „Notre-Dame” fiind cele de la Amiens, Paris, Chartres, Reims și Strasbourg. Și în Roma aflăm un mănunchi de străvechi bazilici dedicate Sfintei Fecioare: Santa Maria Della Concezione (Biserica Capucinilor), Santa Maria in Cosmedin („biserica cea încântătoare”), Santa Maria Sopra Minerva (ridicată pe temelia fostului templu închinat zeiței înțelepciunii), Santa Maria Maggiore în Aracoeli (de pe Capitolin), Santa Maria in Trastevere (cu mozaicuri bizantine), Santa Maria Degli Angeli (proiectată de Michelangelo). Aceeași prețuire profundă a Maicii Domnului este probată, de altfel, pe întreg întinsul Italiei, amintind doar de Florența unde avem Basilica Di Santa Maria del Fiore (denumită pe scurt Domul din Florența) și Biserica Santa Maria Novella, și de Milano, unde se înalță Basilica Santa Maria Nascente (poreclită Domul din Milano) și Biserica Santa Maria Della Grazie.
În Arhipelagul Azorelor găsim insula Santa Maria și tot în Portugalia există orașul Santa Maria Di Feira, în Cuba dăm peste insula Cayo Santa Maria, iar în Brazilia sunt peste 15 mari localități ce au în compunerea denumirii termenul de Santa Maria Da… Prin urmare, poate nu tocmai întâmplător, cele mai credibile apariții marianice au avut loc la Lourdes (Franța, 1858), Fatima (Portugalia, 1917) și Medjugorie (Bosnia-Herțegovina, 1981), unde milioane de pelerini ajung anual.
Cu ani în urmă am primit de la un domn, ce își avea obârșia în Milaș, trei dragi icoane înfățișând-o pe Maica Domnului în cele mai importante ipostaze. Sunt picturi naive – în care nici conturul și nici trăsăturile chipurilor nu sunt perfecte -, realizate pe sticlă de meșteri populari anonimi și care erau vândute, pe vremuri, prin târguri, valoarea lor izvorând din faptul că au stat atârnate pe pereții odăilor din față ale caselor țărănești, spre a le înfrumuseța și, mai ales, spre a sfinți rugăciunile rostite, de-a lungul mai multor generații, cu ochii înlăcrimați ațintiți spre ele.