Nu cred că pur întâmplător cea mai frumoasă sărbătoare de peste an a fost așezată în calendar atât de aproape de solstițiul de iarnă, în apogeul întunericului, ci ca să compenseze noaptea cea lungă și să pună în evidență nașterea și creșterea luminii ce unește cerul și pământul, ori chiar rocada realizată între cele două lumi, susul fiind acum adesea cenușiu, în timp ce josul este strălucitor, cu scânteieri de stele.
Coincidență, sau poate nu tocmai, și Revoluția Română a fost înfăptuită în cursul solstițiului de iarnă, după ce a fost atins punctul minim altitudinal al întunericului, al foamei și al frigului. Abia în clipa în care omul simte acut că mai jos de atât nu se mai poate, caută să urce, indiferent de riscuri, spre înălțimile libere și luminate.
Nu este deloc aleatoriu nici faptul că semenii născuți în preajma marelui praznic sunt un munte de dragoste. Explicabil întrucâtva prin aceea că vin pe lume odată cu Moș Crăciun ce le oferă poate darul de a semăna cu el, nu la înfățișare, ci la dăruire, fără pic de drămuire.
Doar puțin ne mai desparte de un Crăciun aparte. Trebuie să ne purtăm însă crucea destinului cu demnitate, tălmăcindu-i tâlcul, și privind spre cer cu speranță.
„Omul a fost alcătuit astfel încât să își ducă propria-i cruce, de aceea i s-au dat umeri puternici. Un om poate îndura multe, câtă vreme se suportă pe sine însuși. Poate trăi fără speranță, fără prieteni, fără cărți, chiar și fără muzică, atâta vreme cât își poate auzi propriile-i gânduri și cântul păsărilor de afară, de dincolo de fereastră, și glasul îndepărtat al mării. La St. Dunstan mi s-a spus că omul poate trăi chiar și fără lumină, dar cei ce-mi ziceau așa erau eroi” – Axel Munthe, Cartea de la San Michele.
Nu ne da Doamne cât putem duce!
Dar fă-ți pomană și dă-ne înțelepciunea de a fi fericiți cu ce avem și resemnați cu ceva ce nu putem schimba!