Râpa cu păpuși de piatră de la Domnești.

Un cuget mucegăit se lasă greu impresionat. Izvoarele de inspirație, de interes, și le-a pierdut în pământul făgăduințelor, repetat înșelate de realitate, iar simțurile i s-au tocit, au amorțit, de atâta rămânere în nelucrare.

Chiar dacă nu pare, e un pericol care ne pândește pe toți, indiferent de vârstă, semnele unei atare stări de obedientă aplecare fiind prilejurile tot mai rare de uluire, de încântare.

Dacă nu stăm de veghe la frontierele spiritului, rutina se strecoară insidios, fără a da de știre, după care ne ia de mână și ne conduce la ofilire și pleoștire.

Nu ne putem apăra de „cel rău” și nu avem cum scăpa din al blazării hău, dacă nu permitem „reînsuflețirea sufletului”, oferindu-i ocazii de entuziasmare și șansa de a vibra iarăși de vivacitate.

Unul dintre „trucuri” este dorința de a descoperi, din aproape în aproape, locuri și lucruri noi, aflate foarte aproape de noi, animând sufletul și impregnându-l cu bucuria de a trăi frumos, intens și cu folos. Nu costă mult și nu necesită efort, multele și măruntele minunății ale lumii fiind presărate peste tot pe pământ.

Printre ele, la o margine de drum și la nici 15 km de Bistrița, se numără și Râpa cu păpuși de piatră de la Domnești.

Vedere de ansamblu a ariei protejate. Merită amenajată în scop turistic.
Sunt nisipuri compacte, cu straturi de argile, marne și gresii, cimentate cu carbonat de calciu.
Sferici, turtiți ori retezați, trovanții răsar în râpă pe mai multe creste verticale.
Pietrele încastrate nu au dimensiuni mari, dar sunt spectaculoase. Două dintre cele mai expresive formațiuni sunt „Soldatul” și „Femeia de piatră” păstrate în curtea Muzeului Județean Bistrița-Năsăud.
Par enigmatice sculpturi realizate de natură.
Prezintă felurite forme: păpuși, ciuperci, capete de animale.
Puzderii de roci dezvelite de eroziune, aflorimentul fiind unul impresionant.
Calea ferată Sărățel-Deda. Fotografia este realizată de pe platoul ce se desfășoară deasupra povârnișului cu păpuși.
Drumul ce însoțește Valea Șieului. Râpa cu păpuși e situată între cartierul Sărata (parte integrantă a Bistriței) și satul Domnești (aparținând comunei Mărișelu).
Priveliște panoramică: din înălțimi… spre depărtări
Prilej de răgaz, pe acoperiș.
Locul are aspect de veche cetate. Undeva-cândva am citit că aici ar fi fost cantonată o legiune romană.
Deasupra satului.

Dacă avem tăria de a sări din spinarea prea-grăbitului timp, poposind pentru câteva clipe pe pământ, fiecare piatră, fiecare lemn, fiecare picătură de rouă, fiecare pânză de păianjen … ne va trage de mânecă și ne va șopti la ureche: „Deșteptarea! Lumea e minunată, și viața la fel!”