Coroana Corongișului

Deunăzi, i-am dedicat Corongișului drumeția dezmorțirii – de după iarnă -, a reîntâlnirii cu muntele și cu părtașii de poteci și de momente trăite la înălțime.

Anul Nou-Născut nu știe dacă va fi mai bun decât cel încheiat și în istorie încuiat; nici dimineața, ca orice debut, nu știe ce anume va aduce amiaza; nici primăvara ce făgăduiește – aidoma tinereții – nu știe care dintre promisiuni vor fi împlinite de vară; nici când pleacă la drum, omul nu știe, cu exactitate, surprizele de după clipă, de după cotitură. Nici noi, când am programat tura de munte, n-am fost siguri că vom reuși să traversăm, în ordine inversă, trei anotimpuri într-o singură zi: Valea Vinului era invadată de verdele crud – de viul cel reînviat -, în Dealul Popii am fost întâmpinați de ghiocei, iar în Culmea Corongișului am dat de iarnă, de fulguieli și de un strat gros de zăpadă.

Omul e cam „NEȘTIUT” și când vine vorba de atingerea apogeului, a vârfului vieții: uneori, îl ocolește fără să vrea; alteori, realizează, mult mai târziu și fără posibilitatea de a se întoarce, că l-a depășit deja și că n-a degustat deplin izbânda. Pe munte, cucerirea vârfului – în(semnat) sau nu – este certă, dar șederea e la fel de limitată-n timp: bate vântul, vine înserarea, urmează coborârea… Doar un popas (preț de câteva clipe fără de pas) și o privire rotocol, de compas, de învingător, spre „tine” și spre depărtări.

Înalt, izolat și dominând o culme secundară sudică, Corongișul Rodnei dăruiește priveliști de povești, ce încântă simțurile și care fac de prisos orice încercare de „cuvântare”.

Ce sentiment plăcut insuflă tăcerea apropierii de cer…

Și de o movilă cu mov… ca o candelă pusă lângă ceaslov.