După 15 ani

Beneșul e un avanpost montan amplasat pe Culmea Curățelului ce leagă Vf. Ineu de comuna Rodna și care este cuprinsă între Cobășel și Baia (Valea Vinului).

Plecarea pe traseu se face din centrul localității Rodna, strada Toaca, ce urcă hotărâtă înspre codrul de pini și de molizi, fiind una dintre cele mai povârnite din câte am suit vreodată.
În aproximativ o oră de urcuș susținut se ajunge în capul cu cruce al dealului.
Tot în jur de o oră durează și drumul de culme, ce curge aproape pe orizontală și care ne conduce la stâna din Tarnița Beneșului.
Porțiunea finală a Beneșului mai necesită o oră de suiș, ceea ce înseamnă că după trei ore și un pic suntem pe piscul cu priveliști de panoramă.
În fundal este Culmea Corongișului, Mare și Mic.
Iar în depărtare se întrevede Culmea Nedeilor, dominată de Vf. Rabla și de Vf. Laptelui.
În prag de primăvară Beneșul devine Muntele Mov…
… câmpul fiind invadat cu mii de candeluțe liliachii.
Atât de aproape de alb-albastru.
Dincolo de cortina codrului se zărește Ineul, pe ai cărui curați și abrupți versanți umbrele norilor se plimbă fără contenire.

Acest traseu montan l-am parcurs pentru întâia dată de unul singur, la final de aprilie, cu o zi înainte de a se naște EL. La 15 ani distanță și în aceeași perioadă prielnică pentru drumeție, când anotimpurile se amestecă, l-am reluat împreună, doar EU și EL (de regulă urcăm în trei), însoțiți însă de sandvișurile făcute cu dragoste de EA.

În răstimpul celor 15 ani, printre multele momente minunate trăite laolaltă se numără și clipele în care am călcat cărările cărunte de munte, adunând coșuri pline cu amintiri. De data aceasta, urmele de pași sunt aproape egale, iar tălpile tinere, din loc în loc, se întorc să vadă dacă vin și bocancii ce i-au cărat cândva în cârcă botoșeii ori au mers ținând de mână ghetuțele-i de altădată.

Dacă întâmplător aș întâlni peștișorul de aur ori mi s-ar înmâna lampa cea fermecată, prima dorință exprimată ar consta în darea înapoi a timpului petrecut împreună, nu pentru a face altceva, ci pentru a trăi aceleași clipe încă o dată.